Assistentiewoningen zijn dé manier voor ouderen om sociaal actief te blijven en tegelijk te genieten van de beste zorg. In een assistentiewoning behouden ouderen hun zelfstandigheid, maar zijn ze niet eenzaam. Integendeel, als bewoner van een assistentiewoning krijg je volop kansen leeftijdsgenoten te ontmoeten. Ideaal voor wie sociaal actief is en dat wil blijven!

Wat is een assistentiewoning precies?

Een assistentiewoning is een kwalitatief huis of appartement dat is aangepast aan de noden en wensen van ouderen. Senioren wonen er zelfstandig, maar beschikken tegelijkertijd over alle nodige verzorging en medische bijstand. Doorgaans hebben ze ook een heleboel gemeenschappelijke voorzieningen ter beschikking, gaande van een cafetaria over een fitnesszaal tot een gemeenschappelijke tuin.

Tot vóór 2013 sprak men voornamelijk van serviceflats. De huidige assistentiewoningen zetten het concept van de serviceflats verder, maar dan kwalitatiever en moderner. Ze moeten eveneens aan strengere eisen voldoen om erkenning te krijgen.

Zelfstandig, maar niet alleen

Een assistentiewoning is een eigen woning waar je honderd procent van je privacy en rust kunt genieten. Toch ben je er nooit helemaal alleen. Je ontvangt zorgbezoekjes van je kinesiste of verpleger, kunt deelnemen aan gezamenlijke activiteiten en uitstapjes, of vertoeft gezellig in de gemeenschapsruimten, de tuin … In een assistentiewoning loop je geen risico op vereenzaming!

Om volop te kunnen deelnemen aan het sociale leven, is een centrale ligging cruciaal. Kies bij voorkeur voor een woning in een complex op een goed bereikbare locatie in het dorp of de stad. Wanneer je dicht bij een bushalte of treinstation woont, ontvang je makkelijker bezoek en kun je bovendien zelf nog een stapje in de wereld zetten. Zo geraak je nooit afgezonderd van je familie of vrienden.

Sociaal actieve senioren

Heel wat zestigplussers zijn nog heel actief en houden van sociaal contact. In een assistentiewoning krijgen ze uitgebreid de kans om deel te nemen aan het sociale leven en er zelfs een trekkende rol in te spelen.