In Nederland zit een op de tien ouderen alleen tijdens de feestdagen, en dat is wellicht niet anders in België. Eenzaamheid bij senioren is een gekend probleem dat extra schrijnend is tijdens de periode van kerst en nieuwjaar, wanneer we traditioneel samenzitten met de hele familie. Gelukkig kun je zelf het een en ander ondernemen om een oudere gezellige en warme feestdagen te bezorgen!

Eenzame ouderen tijdens kerst en nieuw

De tijd rond kerst en nieuw is een gezellige, warme periode voor de meeste gezinnen. Toch brengen veel mensen – jong én oud – de feestdagen alleen door, terwijl ook zij zich het liefst van al zouden omringen met familie, vrienden en kennissen.

Oudere uitnodigen aan de feesttafel

Uiteraard hoeft het helemaal niet zo te lopen. Je kunt zelf het een en ander doen om ouderen een onvergetelijke kerst te bezorgen. Nodig je oudtante, je voormalige buurvrouw of die goeie vriend van je overleden grootvader bijvoorbeeld uit op je kerstfeest. Wedden dat zij of hij je heel dankbaar zal zijn, en dat jullie er samen een bijzonder fijne avond van weten te maken? Vooral oude mensen die geen familie meer hebben, brengen de kerstdagen vaak op hun eentje door thuis of in het rusthuis, en zullen met veel plezier deelnemen aan een gezellig, warm familiefeest.

Is je genodigde niet langer mobiel? Breng hem of haar dan zelf een bezoekje in het woonzorgcentrum of de assistentiewoning. Vergeet geen flesje bubbels of iets lekkers mee te brengen om het écht feestelijk te maken!

Gezellig in een assistentiewoning

Wie in een assistentiewoning verblijft, heeft over het algemeen overigens minder moeite om van de kerstvakantie een gezellige periode te maken. Het is namelijk erg makkelijk om familie of vrienden uit te nodigen en te ontvangen in zo’n ruime, kwalitatieve assistentiewoning. Bovendien kan de bewoner altijd deelnemen aan de festiviteiten in de gemeenschappelijke feestruimte.

Vrijwilligerswerk

Een laatste tip om eenzaamheid tijdens de feestdagen tegen te gaan: doe een dagje vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum of bij een ouderenorganisatie. Zo kun je als vrijwilliger helpen om het kerstdiner te organiseren of animatie te voorzien tijdens de feestdagen.