De ideale assistentiewoning ontwerpen is geen sinecure. De architect moet rekening houden met verschillende factoren, zoals toegankelijkheid en gebruiksgemak, maar ook ruimtebeleving, lichtinval en gezelligheid. Het resultaat? Een assistentiewoning die zó is ingedeeld dat de bewoner ze praktisch en aangenaam vindt.

1.     Optimale toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een van de belangrijkste criteria bij de inrichting en indeling van een assistentiewoning, en van het complex waar de flat deel van uitmaakt. Het hele gebouw moet uitgerust zijn met brede gangen, deuren en liften, zodat elke ruimte vlot toegankelijk is voor wie slecht ter been is of een rolstoel gebruikt. Alle individuele flats in de projecten van Cornerstones zijn op die manier ingericht.

2.     Indeling van een serviceflat: er gaat niets boven een open keuken!

Door de keuken en woonkamer open te werken, worden de obstakels tot een minimum beperkt. De woonkamer en keuken lopen als het ware in elkaar over en vormen een royale en gezellige leefruimte. Een open keuken biedt tal van voordelen:

  • De woning voelt ruimer aan.
  • Het is extra gezellig in huis.
  • De bewoner geniet van meer veiligheid, omdat er altijd visuele controle is.
  • Ook wie staat te koken, blijft betrokken bij wat er in de woonkamer gebeurt.

3.     Schuifdeuren tussen leefruimte en slaapkamer

Een belangrijk aandachtspunt bij de inrichting en indeling van serviceflats is dat de leefruimte en slaapkamer rechtstreeks met elkaar verbonden zijn. Zo kunnen bedlegerige bewoners ook vanuit hun bed contact houden met gasten en verzorgers in de leefruimte. De slaapkamer kan, wanneer dat gewenst is, van de leefruimte worden afgescheiden door een handige schuifdeur.

4.     Aangepaste badkamer

Ouderen die nog thuis wonen, weten het maar al te goed: de badkamer is doorgaans de eerste ruimte die problemen stelt voor senioren. In een assistentiewoning doet men er alles aan om de badkamer toegankelijk en veilig in te richten. Zo is er aangepast sanitair met wegneembare beugels en veiligheidssteunen. Terwijl de badkamer in oude huizen vaak in een klein kamertje is weggestopt, is de badkamer in een moderne assistentiewoning net een ruime en toegankelijke gebruiksruimte.

5.     Genieten van een eigen terras

Een assistentiewoning is pas compleet met een eigen terras, dat moeiteloos te bereiken is vanuit de leefruimte. Glaspartijen tot op de grond trekken de tuin en het terras bovendien naar binnen, waardoor de bewoner in de leefruimte en zelfs in de opengewerkte slaapkamer van een heerlijk ruimtelijk gevoel geniet.