Zorgvastgoed heeft al jaren de wind in de zeilen. Er is een groeiende vraag naar assistentiewoningen en plaatsen in rusthuizen. Ook voor bedrijven en particulieren die op zoek zijn naar een veilig en zeker rendement, biedt beleggen in zorgvastgoed kansen. We lichten toe hoe een investering in assistentiewoningen zich van andere beleggingen onderscheidt.

Een zekere belegging

Op de huizenmarkt stellen we vast dat de grote vraag naar (kwalitatieve) huurwoningen de prijzen gestaag omhoog duwt. Hier geldt immers: hoe groter de vraag en hoe kleiner het aanbod, hoe hoger de vastgoedprijs. In 2013 wisten de Vlaamse huurdersbonden nog te vertellen dat de grootste groep huurders meer dan 700 euro betaalt. De gemiddelde prijs van de appartementen in Vlaanderen steeg zelfs met 49% tussen 2005 en 2014!

In de sector van het zorgvastgoed gebeurt iets gelijkaardigs. Ook hier is er heel veel vraag naar nieuwe kamers, appartementjes en woningen. Jaarlijks komen er zo’n 1.000 nieuwe bedden bij in België, maar dat is lang niet voldoende. Naar schatting is de vraag nog tien keer groter en blijft de kloof tussen vraag en aanbod dus voortbestaan.

Vergrijzing zet zich door in Vlaanderen

Op dit moment zijn er meer dan 1 miljoen 65-plussers in Vlaanderen. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse Regering zullen dat er tegen 2030 bijna 1,6 miljoen zijn. De vergrijzing zet zich in heel Vlaanderen door, maar zal het sterkst te merken zijn in landelijke gemeenten.

Toch is de vergrijzing niet alleen een kwestie van een groeiende bevolkingsgroep. Het aandeel 80-plussers binnen deze groep stijgt ook aanzienlijk. Niet alleen worden ze diverser, ouderen zijn ook almaar actiever. Veel 65-plussers zijn (terecht) gesteld op comfort, vrijheid en sociaal contact. De 65-plussers van morgen hebben als tieners de jaren 60 meegemaakt – het spreekt voor zich dat zij andere verwachtingen hebben dan de generatie voor hen.

Zorgvastgoed is een verstandige investering

Deze tendensen dragen ertoe bij dat zorgvastgoed een heel zekere en solvabele investering is. De vraag naar hoogkwalitatieve assistentiewoningen en zorgwoningen is heel groot en zal alleen nog maar toenemen. Daarom loont het om in zorgvastgoed te investeren. Wanneer je je investering later opnieuw verkoopt, krijg je bovenop de oorspronkelijke aankoopprijs ook een aanzienlijke meerwaarde.

Fiscale voordelen van zorgvastgoed

De assistentiewoningen van Cornerstones zijn erkend, volledig conform de strenge wettelijke normen. Aangezien onze bewoners kunnen rekenen op gewaarborgde zorg- en dienstverlening én een transparante en verantwoorde dagprijszetting, waarvoor we een kwaliteitslabel ontvingen, kunnen we uitpakken met een verlaagd btw-tarief van 12%. Dat levert je al snel enkele tienduizenden euro’s op. En daar komt nog de jaarlijkse vrijstelling van onroerende voorheffing bij!

Huurrendement

In de tussentijd rendeert je vastgoed uiteraard. De verhuur van een zorgwoning levert een mooi maandelijks rendement op waaraan traditionele spaar- en beleggingsformules niet kunnen tippen. Of wat dacht u van een gegarandeerd rendement van 3,5%? Dat is aanzienlijk meer dan de huidige bankenrente van 2%. Het is mogelijk om met een Cornerstones-assistentiewoning een rendement van wel 8 procent te halen als je de meerwaarderealisatie in rekening neemt. In vergelijking met andere beleggingen met een potentieel hoog rendement, zoals beleggen op de beurs, is deze investering zowel veilig als tastbaar.

Trouwe en betrouwbare huurders

Ouderen zijn traditioneel het gedroomde huurderspubliek. Ze zijn uiterst solvabele en zorgzame huurders. Je kunt er verder op rekenen dat er zorg wordt gedragen voor je investering.

Zorgeloos zorgvastgoed

Geen zin in administratieve taken zoals verhuur en bewonersvergaderingen? Goed nieuws: deze worden voor jou geregeld door de beheersinstantie. Op die manier wordt zorgvastgoed een zorgeloze investering!