Vroeger waren serviceflats saaie en kleine flats voor ouderen. De assistentiewoningen van vandaag slaan een heel andere richting in. Ze worden ontworpen door architecten met oog voor de omgeving, het ruimtegevoel en de dagelijkse beleving van de bewoners. Architecten Sebastiaan Van Damme en Cindy Taelman van SheCi.be architecten vertellen over de assistentiewoningen in Residentie Felix Brouwershof, een project van Cornerstones.

Assistentiewoningen ontwerpen

Assistentiewoningen ontwerpen vraagt veel empathie van architecten. “We houden rekening met heel wat actoren, zoals de provincie, de gemeente, de buurt en in de eerste plaats de mensen natuurlijk,” vertelt Sebastiaan Van Damme, architect bij SheCi.be architecten. Het bureau uit Aalter heeft al een uitgebreid portfolio assistentiewoningen opgebouwd. Zo ontwierpen architecten Sebastiaan Van Damme en Cindy Taelman recent de nieuwe assistentiewoningen van Residentie Felix Brouwershof in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

Comfortabele leefruimtes

Erkende assistentiewoningen hebben een minimale kameroppervlakte van 40 vierkante meter. Sebastiaan Van Damme benadrukt dat dat maar richtlijnen zijn. “Ik ben niet geneigd om identieke ‘kottekes’ te creëren. Wel probeer ik ieder zijn eigen plekje te geven, een huis waar het comfortabel is om te leven. In onze ontwerpen zijn bijvoorbeeld altijd grote terrassen en kamerhoge ramen, elementen die het ruimtegevoel ten goede komen.”

De architecten zien het als hun missie om ontmoeting aan te moedigen en zo vereenzaming tegen te gaan. “In dit ontwerpverhaal is het van belang dat wij er zo goed mogelijk voor zorgen dat mensen niet vereenzamen”, vertellen de architecten. Zo zijn de gemeenschappelijke ruimtes opgevat als rustpunten, huiskamers en ontmoetingsplekken voor de senioren. In het openbare gedeelte van het terras kunnen de bewoners makkelijk een praatje slaan met de buren.

In harmonie met de omgeving

Van Damme vertelt dat SheCi.be architecten altijd ‘open projecten’ ontwerpen. De architecten betrekken groen in het project en zorgen voor voldoende aansluiting op de omgeving. In een van de projecten van het bureau passeren kinderen overdag zelfs door de site op weg naar school. Er zijn zowel circulatiestromen als rustpunten in het publieke domein rond de woningen.

Een nieuwbouwproject met assistentiewoningen is al snel een omvangrijk project met een zekere impact op de omgeving. Die impact weten de architecten echter te verzachten door de architectuur. De gebouwen tonen zich nooit als overdreven groot of overweldigend. Je ziet de omvang van het project enkel vanuit de lucht. Op de site voel je je in een gezellige, dorpse omgeving, waar alles precies de juiste proporties heeft.