Tot welke leeftijd kun je een assistentiewoning kopen? In principe doet je leeftijd er niet toe, want elke meerderjarige met voldoende middelen kan een onroerend goed kopen, en dus ook een assistentiewoning. Toch is de kous daarmee niet af. De vraag die er écht toe doet, luidt dan ook: tot welke leeftijd is het voordelig om in assistentiewoningen te investeren?

Wanneer beleggen in assistentiewoning?

Tot welke leeftijd kun je geld lenen?

Het eerste element van belang is de financiering van de belegging. Beschik je over voldoende eigen kapitaal? Dan is er geen enkel probleem. Integendeel: je spaargeld investeren in zorgvastgoed is een gouden strategie!

Moet je echter geld lenen voor de aankoop van je assistentiewoning? Dan bots je misschien wel op een leeftijdsgrens. Voor banken is het namelijk riskanter om aan ouderen te lenen. Toch is er geen harde grens: alles hangt af van je bank en het benodigde bedrag.

Tip: voor zestigers en zeventigers kan een overbruggingskrediet van een of twee jaar soelaas bieden.

Het ideale moment om je nalatenschap op punt te zetten

Een tweede aspect is je vermogensplanning. Wanneer je een mooie leeftijd hebt bereikt, is het noodzakelijk dat je een zorgvuldige successieplanning maakt, zodat je zuurverdiende spaarcenten en eigendom niet te zwaar worden belast. De aankoop van een assistentiewoning is het ideale moment om deze denkoefening te maken.

Wil je je investering in assistentiewoningen ook graag fiscaal voordelig maken, dan heb je meerdere opties. Bijvoorbeeld:

  1. Je koopt de woning op naam van je kinderen. Een deel is jouw eigen volle eigendom, een ander deel is het eigendom van je erfgenamen. Je betaalt registratierechten op de grond en 12 percent btw op het gebouw, maar verder niets. Het voordeel van deze regeling is dat je erfgenamen nooit meer dan de 3-percent-tarieven moeten betalen.
  2. Je koopt de woning op naam van je erfgenamen, maar met behoud van het vruchtgebruik. Wanneer de erfgenamen hiervoor zelf het kapitaal aanbrengen (wat maar zelden gebeurt), betalen ze later geen successiebelastingen. Schenk jij hen daarentegen de middelen met een registratiebelasting, dan betalen ze later geen belastingen. In dat geval moet je de waarde van het blote eigendom enerzijds en van het vruchtgebruik anderzijds wel correct laten schatten.

De tweede methode is alleen interessant als je nog relatief jong bent. Als je ouder bent dan 75, wordt het verschil met de successiebelastingen namelijk te gering om nog voordelig te zijn.

Hoe de juiste keuze maken?

Bespreek alle opties met je notaris. Hij of zij kan je vertellen welk traject het meest interessant is. Elementen van belang zijn de waarde van de nalatenschap, het aantal erfgenamen, de leeftijden van de ouders en de relatie tussen de ouders en de kinderen.