Over vastgoed kopen weten veel mensen wel het een en ander. Dat het begint met een compromis en dat de notaris vervolgens de verkoopakte opstelt, bijvoorbeeld. Maar gelden die regels ook voor assistentiewoningen en andere vormen van zorgvastgoed? Wij legden het voor aan iemand met kennis van zaken: de notaris.

Vastgoed kopen: de basisregels liggen vast

“Of je nu een gewoon huis koopt of een erkende assistentiewoning, het proces is eigenlijk precies hetzelfde”, vertelt notaris Jan Coppens. “Voor de aankoop van een woning onderteken je in eerste instantie een onderhandse verkoopovereenkomst, in de volksmond het compromis genoemd. Het compromis is bindend zodra beide partijen een prijs zijn overeengekomen. Omdat de inhoud van het compromis in het volgende stadium door de notaris wordt overgenomen in de authentieke akte, is het belangrijk dat het nauwkeurig wordt opgesteld.”

Dit is precies hetzelfde voor de aankoop van zorgvastgoed. Bovendien zijn zowel nieuwbouwwoningen als nieuwe assistentiewoningen onderworpen aan de wet Breyne en geniet je als koper dezelfde garanties. Eén klein verschil bij de aankoop van een assistentiewoning is dat er in de akte vermelding moet worden gemaakt van de terbeschikkingstellingsovereenkomst.

Assistentiewoning kopen: 12 percent btw

Een belangrijk verschil voor jou, als koper, is het btw-tarief. Terwijl je voor residentieel vastgoed 21 percent btw verschuldigd bent op de aankoop van de constructie, betaal je amper 12 percent btw op de aankoop van een erkende assistentiewoning. Dankzij het lagere btw-tarief is investeren in assistentiewoningen dus extra voordelig.

Andere verschillen

“Uiteraard heb je als eigenaar van een assistentiewoning andere rechten”, voegt notaris Coppens er nog aan toe. “De huurwetgeving is bijvoorbeeld niet van toepassing, omdat de assistentiewoning via de zorgverstrekker wordt verhuurd. Je kunt er wel voor kiezen om zelf in de assistentiewoning in te trekken.”

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met de experts van Cornerstones.