Almaar meer mensen voelen zich onveilig in en rond hun eigen huis. Nochtans is veiligheid, en je veilig voelen, een basisrecht. Wij geven alvast enkele cruciale tips om de veiligheid in huis te vergroten, speciaal voor senioren.

Geef inbrekers en oplichters geen schijn van kans

 • Er is veel aandacht voor akelige gebeurtenissen zoals overvallen en oplichting. Informeer je goed over deze risico’s zodat je ze bij jou thuis kunt voorkomen.
 • Laat je deuren, ramen en sloten door een specialist controleren. Vergeet ook zelf de ramen en deuren niet op slot te doen!
 • Wil je weten wie er aan je voordeur staat? Installeer een videofoon. Zo’n toestel vergroot niet alleen je veiligheidsgevoel, maar laat je ook toe om gasten op een vriendelijke en praktische manier te ontvangen.
 • Domotica, dat zijn slimme elektronische toepassingen die je leven makkelijker maken én die je veiligheid in huis vergroten. Zo zijn er domoticasystemen die een melding geven wanneer je het huis verlaat maar er nog een raam openstaat. Dankzij domotica hebben jij en je naasten met de smartphone ook vanop afstand controle over de woning.

Integrale veiligheid in huis: risico’s op valpartijen verkleinen

Maar veiligheid is niet enkel een kwestie van inbrekers en oplichters buiten te houden. Wie niet meer zo goed ter been is, loopt best veel risico’s in de eigen woning. Een val is vlug gebeurd, en heeft al snel grote gevolgen. Nochtans geldt ook hier dat je zelf veel kunt doen om valpartijen en andere ongelukken in huis te voorkomen:

 • Vervang losse matjes, waarover je al te makkelijk struikelt, door antislipmatten.
 • Draag stevige, platte schoenen.
 • Laat je huis aanpassen aan je noden als oudere. Aangepast wonen is sowieso veiliger dan wonen in een te klein of verouderd huis.
 • Veel ongelukjes zijn het gevolg van slecht zicht of gehoor. Met een aangepaste bril en een hoorapparaat weet je veel beter wat er zich in je huis afspeelt, en waar er veiligheidsrisico’s kunnen opduiken.

Nog meer tips …

 • Bevestig duidelijk leesbare etiketten op medicijnen.
 • Ventileer de woning goed, zodat je gezonde, verse lucht inademt.
 • Laat een CO-melder en een rookmelder In nieuwbouw is dit al verplicht.

Veiligheid, gezondheid en zorg

Oude woningen zijn riskanter dan nieuwe, omdat ze gebouwd zijn volgens de normen van vroeger. Ze zijn niet zo goed geïsoleerd en worden niet efficiënt geventileerd, maar de kans op valpartijen is er ook groter. Niets is zo makkelijk voor een oudere als een nieuwe, aangepaste flat. Assistentiewoningen zijn de ideale oplossing voor ouderen met een zorgbehoefte die toch zelfstandig én veilig willen wonen. In een nieuwe assistentiewoning is alles aanwezig om je veiligheid te garanderen: degelijke ramen en deuren met sloten, nachtverlichting, automatische verlichting, … Bovendien zijn er geen drempels en is elke woning vlot toegankelijk met krukken of een rolstoel.

Maar assistentiewoningen vergroten de veiligheid van de bewoners uiteraard nog op een andere manier. In een assistentiewoning is namelijk altijd iemand aanwezig om op het juiste moment de juiste zorgen aan te bieden.