Mensen denken weleens dat ouderen en technologie niet goed samengaan, maar het tegendeel is waar wat domotica betreft. Domoticatoepassingen kunnen senioren juist helpen om hun leven makkelijker, veiliger en comfortabeler te maken. Lees hier hoe!

Handige domoticatoepassingen

Domotica is een parapluterm voor allerlei elektronische automatiseringen in en rond de woning. Wat je voorheen zelf moest doen – het licht aanknippen of de thermostaat bijstellen – wordt dankzij een domoticasysteem met sensoren voor jou geregeld. Handig!

De mogelijkheden van domotica zijn schier oneindig. Dit zijn slechts enkele zaken die je met domotica kunt oplossen:

  • Automatische verlichting met sensoren
  • Alarmsysteem
  • Rookmelder, gasmelder, CO-melder, …
  • Veiligheidscamera’s vanop afstand monitoren

Erg interessant is het concept van op maat gecreëerde sferen. Hoe het werkt? Je stelt meerdere sferen in, bijvoorbeeld een voor als je kookt en een voor wanneer je ’s avonds tv kijkt. Met één druk op de knop heb je de juiste verlichting, temperatuur, … voor die activiteit.

Domotica voor ouderen

Domoticatoepassingen zijn ideaal om langer zelfstandig te wonen zonder in te boeten aan comfort of veiligheid:

  • Je kunt verlichting en apparaten bedienen zonder te knielen of strekken.
  • Dankzij een personenalarm of noodknop, maar ook dankzij slimme sensoren, is er meteen hulp op komst. Je woont dus zelfstandig, maar bent nooit alleen wanneer er iets misloopt.
  • Je kunt makkelijk een routine programmeren in je domoticasysteem zodat alles automatisch verloopt. Door de juiste programmering van de lichten en toestellen bij het verlaten of binnenkomen van de woning, biedt een domoticasysteem extra veiligheid. Zo kun je met één druk op de knop de hele flat in ‘slaapmodus’ zetten, zodat je niet alle lichten manueel moet doven. Ook ’s ochtends kan alles automatisch verlopen met een druk op de knop: gordijnen open, verlichting aan, een melding naar de woonassistent, …

Daarnaast zijn er speciale toepassingen voor ouderen met dementie. Denk maar aan camera’s en sensoren om zorgverstrekkers en mantelzorgers op de hoogte te houden. Bij mensen met dementie kunnen domotica worden ingezet om de oriëntatie te vergroten of om onrustig gedrag in kaart te brengen.

Moderne woning, moderne technologie

In een Cornerstones-assistentiewoning genieten ouderen van alle modern comfort, inclusief zinvolle domoticatoepassingen om het leven makkelijker te maken.